top of page

Frågor & Svar

 • 1. Vad kan man behandla med Alpha-Stim?
  Alpha-Stim är CE-märkt, Class IIa, och godkänd för behandling av ångest, oro, sömnproblem, depression och smärta. Produkten är godkänd av FDA (läkemedelsverket i USA) för behandling av ångest, oro och sömnsvårigheter.
 • 2. Behöver Alpha-Stim förskrivas av läkare?
  Alpha-Stim kan köpas direkt av dig som privatperson i Sverige och Norden. Om du har en läkare som behandlar dina besvär så rekommenderar vi att du diskuterar med denne om Alpha-Stim kan vara lämpligt för dig.
 • 3. Hur mycket kostar Alpha-Stim?
  Alpha-Stim finns i två modeller, AID och M som du antingen kan köpa eller hyra. I hyresalternativet kan du senare bestämma dig för att köpa enheten till rabatterat pris.​ Alpha-Stim AID som behandlar oro/ångest, sömnproblem och depression kostar 9,850 kr inkl moms, alternativt kan du hyra enheten för 749 kr inkl moms/mån.​ Alpha-Stim M har alla funktioner som AID har samt behandlar även smärta kostar 14,850 kr inkl moms, alternativt kan du hyra enheten för 1,249 kr inkl moms/mån.​ I båda modellerna ingår det du behöver för att starta din behandling (batteri, elektroder, konduktionsvätska med mer). Se specifikation i web-butiken för respektive modell.​ Alpha-Stim erbjuds med en 5-årig begränsad garanti.
 • 4. Täcker min försäkring/högkostnadsskydd betalning för Alpha-Stim?
  I dagsläget nej. Detta är något Alpha-Stim.se jobbar för, men det kommer troligen ta ett antal år innan vi når det.
 • 5. Hur länge behöver jag använda Alpha-Stim för att få effekt?
  En del upplever en förbättring redan vid första behandlingen, medan det för andra, och särskilt vid sömnproblem kan ta flera veckor av daglig behandling innan man känner effekt av behandlingen.
 • 6. Är Alpha-Stim säker att använda?
  Alpha-Stim har funnits i 35 år och i kliniska studier på över 8 800 personer har bara milda biverkningar konstaterats. Dessa inträffar sällan men följande finns rapporterat i studier: huvudvärk (0,10%), hudirritation där elektroderna är fästa (0,07%), yrsel (0.07%).
 • 7. Kan man använda Alpha-Stim för mycket? Kan det vara skadligt om man ”överdoserar”?
  Eftersom Alpha-Stim ger en låg nivå av elektricitet som är väldigt lik kroppens egen bioelektricitet kan det inte uppstå någon skada pga överanvändning. [Det är lätt att tro att man genom att ställa in högre strömnivå ska få bättre resultat, men så är inte fallet. Det finns ingen anledning att ”jobba upp” mot en högre nivå. Upplevelsen ska vara behaglig. Om du inte känner dig komfortabel, blir yr, eller får huvudvärk är det ett tecken på att du använder för hög nivå på inställningen.
 • 8. Hur effektiv är Alpha-Stim vid behandling av oro/ångest och sömnproblem?
  Användardata visar att 80-90% av alla som varit med i studier känner sig hjälpta om apparaten använts dagligen på korrekt sätt i minst 3 veckor. Om du inte får hjälp av Alpha-Stim, kontrollera att apparaten med tillbehör fungerar som de ska och att strömmen når fram till prober och öronclips. Kontakta oss gärna på kontakt@alpha-stim.se om du är osäker på hur du ska använda din enhet. Ytterligare ett par veckors användning eller ändrat behandlingsrutin kan göra att en del som inte fått effekt uppnår lyckat resultat. Glöm inte att se till att ha god vätskebalans i kroppen genom att dricka vätska för optimalt resultat. Vätskebalansen är viktig för konduktiviteten, och en uttorkad kropp får sämre resultat.
 • 9. Måste jag sluta ta mina mediciner om jag använder Alpha-Stim?
  Nej, Alpha-Stim kan användas som ett komplement tillsammans med din ordinerade behandling. Enheten sänder svaga elektriska signaler till hjärnan, utan någon som helst skadlig interaktion med läkemedel. Det är möjligt att du på sikt kan minska medicinering eller sluta helt, men det är ett beslut som din förskrivande läkare bedömer och beslutar om.
 • 10. Hur ser Alpha-Stims enheter ut? Vad behöver jag för att starta, och hur använder jag den?
  Både Alpha-Stim AID och M har ungefär samma storlek som en mobiltelefon (men ngt tjockare). Allt som behövs från start ingår; elektroder och filtkuddar till öron-clips (AID) och elektroder för smärtbehandling (M), konduktionsvätska (för att säkerställa god elektrisk kontakt), 2 st 1,5 V batterier (AA för M, AAA för AID), samt en smidig rem om man vill ha apparaten hängande runt halsen. Det ingår också användarmanual. På hemsidan hittar du instruktionsvideos hur man använder respektive modell.
 • 11. Hur stor är möjligheten att Alpha-Stim kommer hjälpa mig?
  Användardata visar att 80-90% av alla som varit med i studier känner sig hjälpta om apparaten använts dagligen på korrekt sätt i minst 3 veckor. Om du inte får hjälp av Alpha-Stim, kontrollera att apparaten med tillbehör fungerar som de ska och att strömmen når fram till prober och öronclips. Kontakta oss gärna på kontakt@alpha-stim.se om du är osäker på hur du ska använda din enhet. Ytterligare ett par veckors användning eller ändrat behandlingsrutin kan göra att en del som inte fått effekt uppnår lyckat resultat. Glöm inte att se till att ha god vätskebalans i kroppen genom att dricka vätska för optimalt resultat. Vätskebalansen är viktig för konduktiviteten, och en uttorkad kropp får sämre resultat.
 • 12. Är det risk att jag använder Alpha-Stim på för hög nivå?
  En del tror att man genom att ställa in högre styrka ska få bättre resultat. Det är inte fallet. Det finns ingen anledning att ”jobba upp” mot en högre nivå. Det viktiga är att köra ett 60-minuters pass om du föredrar styrkenivå 1-2, och 20 minuters pass om du föredrar nivå 2,5 eller högre. Upplevelsen ska vara behaglig. Om du inte känner dig komfortabel, blir yr, eller får huvudvärk är det ett tecken på att du använder för hög nivå på inställningen.
 • 13. Jag känner mig snurrig/yr när jag använder öronclipsen. Är det nödvändigt att känna sig så för att få bra effekt av behandlingen?
  Nej. Om du känner dig snurrig/yr, sänk nivån på inställningen av strömstyrkan stegvis tills du inte längre känner några symtom. Du ska inte känna något obehag, du kan vara trygg med att behandlingen ger effekt utan att du känner av den. I de sällsynta fall där obehag upplevs redan på nivå 1 rekommenderas att flytta öronclipsen till övre delen av örat.
 • 14. Jag känner en lätt stickande känsla från öronclipsen. Vad föreslår ni?
  Sänk strömstyrkan stegvis tills stickandet försvinner. Om du är väldigt känslig, kör på nivå 1 och 60 minuter. En del med kronisk smärta tycker även att denna nivå är för stark. Kontakta då kontakt@alpha-stim.se för tips.
 • 15. Jag använder min Alpha-Stim AID på nivå 1 i 60 minuter per gång. Ska jag försöka höja till 2 eller liknande?
  Tillverkaren rekommenderar att man kör på en nivå som är behaglig. De flesta studier har gjorts med enheter på låg strömnivå där man inte känner något. Det har gjort det möjligt att kunna använda placeboenheter i samma studier. Om det känns behagligt vid en högre nivå kan du använda denna inställning, men inte om du känner obehag.
 • 16. Kan jag behandla 10 minuter på morgonen och 10 minuter på eftermiddagen?
  Nej, detta rekommenderas inte. Det är viktigt att avsluta behandlingen vid varje tillfälle. Om du vill köra mer än en behandling per dag är det ok, men kör den fullt ut, oavsett om det är ett 20-minuters (nivå 2,5 eller högre) eller 60-minuters pass (nivå 2 eller lägre).
 • 17. Hur använder man Alpha-Stim enheterna AID respektive M?
  Öronclips finns både till AID och M. Dessa används i 20-60 minuter per pass. Används från dagligen till 2 gånger per vecka för behandling av ångest/oro och sömnproblem. Modell M behandlar även smärta med antingen självhäftande elektroder eller prober efter behov.
 • 18. Vad gör Alpha-Stim M? Varför finns det två olika modeller, M och AID?
  Modell M behandlar fysisk smärta av alla typer genom applicering av patenterad vågform av mikroström som ger elektrisk behandling genom det påverkade området. Det behandlar även ångest/oro, sömnproblem och depression genom patenterad CES-behandling via clips som fästs på respektive öronsnibb. För modell M finns tre frekvensalternativ, inte bara 0,5 Hz som för AID. Det finns också 2st utgående kanaler för behandling av smärta med 2 par av självhäftande elektroder Modell AID behandlar ångest/oro, sömnproblem och depression genom patenterad CES-behandling via clips som fästs på respektive öronsnibb. ​ Enheten använder enbart en frekvens, 0,5 Hz, och är enklare att använda än M vid oro/ångest, depression och sömnproblem.
 • 19. Hur ofta ska jag byta filtkuddar, och hur gör jag?
  Kuddarna på öronclipsen ska normalt bytas efter varje behandling, eftersom konduktionsvätskan som kuddarna fuktats med kan påverka behandlingens effekt och öronclipsens metallyta. Efter behandling tas därför öronkuddarna bort. Rengör därefter öronclipsen, vid behov med en tygbit fuktad med alkoholbaserad desinfektionsvätska (40% eller mer) och låt torka. Sätt sedan på 4 nya öronkuddar så enheten är klar inför nästa behandling. I en klinisk miljö är filtkuddarna engångsartiklar och byts alltid mellan olika patienter. Gör rent clips och prober med alkohol mellan varje patient.
 • 20. Det ser ut som att mina öronclips rostar?
  En missfärgning kan undantagsvis uppstå på öronclipsen. Det är en form av fläck, inte rost utan en ”biprodukt” från den kemisk reaktionen mellan ström, konduktionsvätska och huden. Denna fläck påverkar inte effektiviteten av behandlingen eller säkerheten på något sätt. Ett sätt att undvika detta är att rengöra clipsen och byta filtkuddar mellan varje behandling.
 • 21. Vilka batterier ska jag använda?
  AA (M) eller AAA (AID) litiumbatterier för optimal effekt. Använd inte uppladdningsbara batterier eftersom sådana inte tömmer sig på samma sätt varje gång. Vågformen som Alpha-Stim-teknologin bygger på är väldigt precis, och en instabil energikälla kan påverka vågform och resultat.
 • 22. Varför kan jag inte använda uppladdningsbara batterier?
  Uppladdningsbara batterier tömmer sig inte konstant. Vågformen som Alpha-Stim-teknologin bygger på är väldigt precis, och en instabil energikälla kan påverka vågform och resultat.
 • 23. Kan Alpha-Stim användas under MRI (röntgen)?
  Nej, det rekommenderas inte. Däremot kan det vara positivt att använda den innan, speciellt om du upplever oro/ångest inför undersökningen.
 • 24. Kan jag ta med Alpha-Stim på flyget? Kan apparaten bli skadad i flygplatsens röntgenapparat?
  Det går bra. Apparaten kan inte skadas i röntgenapparat.
 • 25. Vilka är sidoeffekterna av att använda Alpha-Stim?
  Av 8 792 patienter i 144 kontrollerade studier, öppna kliniska tester och inrapporterade patientrapporter har man sett följande sidoeffekter: 0,07% yrsel, 0.07% hudirritation efter elektroder, och 0,10% huvudvärk. ​ Förlängd CES- behandling med högre strömstyrka än nödvändigt kan ge yrsel eller illamående som sitter i allt från flera timmar till dagar. ​ Behandling precis innan man lägger sig kan innebära att man får svårare att somna. Paradoxala reaktioner som ökad ångest eller sömnstörningar har inträffat, men är väldigt ovanligt. ​ Om du inte märkt någon förbättring inom 1 månad, kontakta kontakt@alpha-stim.se eller din läkare om denna har rekommenderat Alpha-Stim för dig.
 • 26. Finns det några kontraindikationer?
  Alpha-Stim AID kan påverka implantat, typ pacemaker eller defibrillator, diskutera med din läkare om du kan använda Alpha-Stim om du har något av dessa implantat. Stimulera inte heller direkt över ögonen eller pressa proberna över luftstrupen på utsidan av halsen. Behandlingens säkerhet i samband med graviditet har inte kunnat säkerställas.
 • 27. Varför har jag inte hört talas om Alpha-Stim förut?
  Tillverkaren av Alpha-Stim är sedan 40 år huvudsakligen verksamt på den amerikanska marknaden där den är receptbelagd. Det är först under de senaste åren som produkten genom distributörer börjat göras tillgänglig i Europa. Alpha-Stim.se började distribuera produkten i Sverige under 2021. Det finns svenska psykoteraputer/psykologer som har flerårig erfarenhet av Alpha-Stim och använder det som en del i behandlingen av sina patienter.
 • 28. Många av de studier som har gjorts har relativt litet patientunderlag. Varför är det så?
  Som många andra produkter som berör hjärnan, är det inte helt enkelt att exakt påvisa mekanismen bakom hur det fungerar. Det finns dock en omfattande studiedokumentation och nya och större studier pågår och planeras i USA och Europa. Se under forskning & studier på hemsidan.
 • 29. Hur beställer jag en Alpha-Stim?
  Gå till vår butik. (klicka här)
 • 30. Vad har ni för policy för returrätt, om jag ångrar mitt köp?
  För hyrd Alpha-Stim enhet är uppsägningstiden en vecka, dvs vi behöver få ett mail med uppsägning senast 7 dagar före nästa inlagda betalning för att stoppa din nästa betalning. Fri frakt vid retur av hyrd enhet. Du ansvarar för att den returnerade varan packas och skyddas i sitt originalemballage i lika gott skick som när du mottog försändelsen. En köpt Alpha-Stim enhet kan returneras inom 30 dagar. Om förpackningen är obruten återbetalas hela köpbeloppet. Om förpackning är bruten och enheten använd, men alla delar finns kvar, kan den ändå returneras inom 30 dagar. Då återbetalas 80% av köpbeloppet. Du får betala för returfrakten och ansvarar för att den returnerade varan packas och skyddas i sitt originalemballage i lika gott skick som när du mottog försändelsen.
 • 31. Vilken garanti får man om man köper Alpha-Stim?
  5 års garanti på själva enheten. Tillbehör såsom öronclips och prober har 1 års garanti. ​ Vid behov av reparation eller reklamation, vänligen kontakta kontakt@alpha-stim.se
 • 32. Jag bor inte i Sverige. Hur kan jag köpa Alpha-Stim?
  Alpha-stim.se rekommenderar att du tar kontakt med tillverkaren direkt för hjälp med att få kontakt med den som säljer i ditt land.
 • 33. Nu har jag behandlat med Alpha-Stim öronclips i 3 veckor och jag märker ingen effekt. Vad föreslår ni?
  Behandling av sömnproblem, depression och kronisk smärta kan ta ett flertal veckor, ända upp till 8 veckor för en del patienter, så det kan vara så att du behöver fortsätta ett tag till. Glöm inte att kroppens vätskebalans är viktig. En uttorkad kropp ger sämre resultat, och kan även ge huvudvärk efter avslutat behandlingspass. Ibland kan det vara så att man behöver byta behandlingsschema kring när på dygnet man använder apparaten, t ex vid sömnproblem.
 • 34. Hur länge tar det innan jag ser effekt av Alpha-Stim vid behandling av ångest/oro?
  Vanligtvis redan efter en behandling, med ytterligare kumulativ förbättring under de initiala 3-8 veckornas behandling.
 • 35. Är Alpha-Stim effektivt för både tillfällig oro/ångest och kronisk ångest?
  Ja, Alpha-Stim är effektivt för båda dessa tillstånd. Effekt för tillfällig oro/ångest upplever man ofta redan inom 15-30 minuter. Kronisk ångest kan kräva daglig behandling i minst 3 veckor, därefter 2-3 gånger i veckan. I vissa fall kan hela processen ta 6 veckor eller längre.
 • 36. Hur länge tar det innan jag märker effekt av Alpha-Stim vid behandling av sömnproblem?
  Det kan variera mycket. Om dina problem med att sova kommer från ångest brukar det gå rätt fort, ofta inom några dagar, annars kan det ta 3-8 veckor med daglig behandling innan man ser resultat.
 • 37. Spelar det roll när på dygnet jag använder Alpha-Stim? Kan jag använda Alpha-Stim när jag lägger mig om det hjälper mig att somna?
  De flesta upplever att en Alpha-Stim behandling med öronclips (CES) är hjälpsam vid eller strax innan man ska somna. Då är det lämpligt att använda Alpha-Stim. För en liten del blir det tvärtom, de känner sig piggare direkt efter en behandling. Om detta är fallet för dig är det bättre att genomföra Alpha-Stim behandling på morgonen eller tidig eftermiddag, som senast 3 timmar innan du går och lägger dig.
 • 38. Jag har inga problem att somna, men vaknar ofta vid kl 03.00 och kan inte somna om. Kommer Alpha-Stim hjälpa mig att sova hela natten?
  Alpha-Stim kan vara effektivt för denna typ av sömnproblem. Om du har detta problem regelbundet föreslår vi att du genomför din behandling morgon eller tidig eftermiddag de första 2 veckorna. Om det inte försvårar för dig att somna in kan du även köra en behandling precis innan du lägger dig. Det kan gå fort att få resultat, men det är inte ovanligt att det tar 3-8 veckor för full effekt. Om du vaknar mitt i natten kan du genomföra en behandling till för att få hjälp att somna om. När problemet är löst kan du sluta med Alpha-Stim eller om du kommer fram till att du periodiskt behöver göra ytterligare behandlingar då och då. För de flesta räcker det med daglig behandling i 3 veckor, och sedan gå ner till 2-3 gånger i veckan för bästa resultat.
 • 1. Vad kan man behandla med Alpha-Stim?
  Alpha-Stim är CE-märkt, Class IIa, och godkänd för behandling av ångest, oro, sömnproblem, depression och smärta. Produkten är godkänd av FDA (läkemedelsverket i USA) för behandling av ångest, oro och sömnsvårigheter.
 • 2. Behöver Alpha-Stim förskrivas av läkare?
  Alpha-Stim kan köpas direkt av dig som privatperson i Sverige och Norden. Om du har en läkare som behandlar dina besvär så rekommenderar vi att du diskuterar med denne om Alpha-Stim kan vara lämpligt för dig.
 • 3. Hur mycket kostar Alpha-Stim?
  Alpha-Stim finns i två modeller, AID och M som du antingen kan köpa eller hyra. I hyresalternativet kan du senare bestämma dig för att köpa enheten till rabatterat pris.​ Alpha-Stim AID som behandlar oro/ångest, sömnproblem och depression kostar 9,850 kr inkl moms, alternativt kan du hyra enheten för 749 kr inkl moms/mån.​ Alpha-Stim M har alla funktioner som AID har samt behandlar även smärta kostar 14,850 kr inkl moms, alternativt kan du hyra enheten för 1,249 kr inkl moms/mån.​ I båda modellerna ingår det du behöver för att starta din behandling (batteri, elektroder, konduktionsvätska med mer). Se specifikation i web-butiken för respektive modell.​ Alpha-Stim erbjuds med en 5-årig begränsad garanti.
 • 4. Täcker min försäkring/högkostnadsskydd betalning för Alpha-Stim?
  I dagsläget nej. Detta är något Alpha-Stim.se jobbar för, men det kommer troligen ta ett antal år innan vi når det.
 • 5. Hur länge behöver jag använda Alpha-Stim för att få effekt?
  En del upplever en förbättring redan vid första behandlingen, medan det för andra, och särskilt vid sömnproblem kan ta flera veckor av daglig behandling innan man känner effekt av behandlingen.
 • 6. Är Alpha-Stim säker att använda?
  Alpha-Stim har funnits i 35 år och i kliniska studier på över 8 800 personer har bara milda biverkningar konstaterats. Dessa inträffar sällan men följande finns rapporterat i studier: huvudvärk (0,10%), hudirritation där elektroderna är fästa (0,07%), yrsel (0.07%).
 • 7. Kan man använda Alpha-Stim för mycket? Kan det vara skadligt om man ”överdoserar”?
  Eftersom Alpha-Stim ger en låg nivå av elektricitet som är väldigt lik kroppens egen bioelektricitet kan det inte uppstå någon skada pga överanvändning. [Det är lätt att tro att man genom att ställa in högre strömnivå ska få bättre resultat, men så är inte fallet. Det finns ingen anledning att ”jobba upp” mot en högre nivå. Upplevelsen ska vara behaglig. Om du inte känner dig komfortabel, blir yr, eller får huvudvärk är det ett tecken på att du använder för hög nivå på inställningen.
 • 8. Hur effektiv är Alpha-Stim vid behandling av oro/ångest och sömnproblem?
  Användardata visar att 80-90% av alla som varit med i studier känner sig hjälpta om apparaten använts dagligen på korrekt sätt i minst 3 veckor. Om du inte får hjälp av Alpha-Stim, kontrollera att apparaten med tillbehör fungerar som de ska och att strömmen når fram till prober och öronclips. Kontakta oss gärna på kontakt@alpha-stim.se om du är osäker på hur du ska använda din enhet. Ytterligare ett par veckors användning eller ändrat behandlingsrutin kan göra att en del som inte fått effekt uppnår lyckat resultat. Glöm inte att se till att ha god vätskebalans i kroppen genom att dricka vätska för optimalt resultat. Vätskebalansen är viktig för konduktiviteten, och en uttorkad kropp får sämre resultat.
 • 9. Måste jag sluta ta mina mediciner om jag använder Alpha-Stim?
  Nej, Alpha-Stim kan användas som ett komplement tillsammans med din ordinerade behandling. Enheten sänder svaga elektriska signaler till hjärnan, utan någon som helst skadlig interaktion med läkemedel. Det är möjligt att du på sikt kan minska medicinering eller sluta helt, men det är ett beslut som din förskrivande läkare bedömer och beslutar om.
 • 10. Hur ser Alpha-Stims enheter ut? Vad behöver jag för att starta, och hur använder jag den?
  Både Alpha-Stim AID och M har ungefär samma storlek som en mobiltelefon (men ngt tjockare). Allt som behövs från start ingår; elektroder och filtkuddar till öron-clips (AID) och elektroder för smärtbehandling (M), konduktionsvätska (för att säkerställa god elektrisk kontakt), 2 st 1,5 V batterier (AA för M, AAA för AID), samt en smidig rem om man vill ha apparaten hängande runt halsen. Det ingår också användarmanual. På hemsidan hittar du instruktionsvideos hur man använder respektive modell.
 • 11. Hur stor är möjligheten att Alpha-Stim kommer hjälpa mig?
  Användardata visar att 80-90% av alla som varit med i studier känner sig hjälpta om apparaten använts dagligen på korrekt sätt i minst 3 veckor. Om du inte får hjälp av Alpha-Stim, kontrollera att apparaten med tillbehör fungerar som de ska och att strömmen når fram till prober och öronclips. Kontakta oss gärna på kontakt@alpha-stim.se om du är osäker på hur du ska använda din enhet. Ytterligare ett par veckors användning eller ändrat behandlingsrutin kan göra att en del som inte fått effekt uppnår lyckat resultat. Glöm inte att se till att ha god vätskebalans i kroppen genom att dricka vätska för optimalt resultat. Vätskebalansen är viktig för konduktiviteten, och en uttorkad kropp får sämre resultat.
 • 12. Är det risk att jag använder Alpha-Stim på för hög nivå?
  En del tror att man genom att ställa in högre styrka ska få bättre resultat. Det är inte fallet. Det finns ingen anledning att ”jobba upp” mot en högre nivå. Det viktiga är att köra ett 60-minuters pass om du föredrar styrkenivå 1-2, och 20 minuters pass om du föredrar nivå 2,5 eller högre. Upplevelsen ska vara behaglig. Om du inte känner dig komfortabel, blir yr, eller får huvudvärk är det ett tecken på att du använder för hög nivå på inställningen.
 • 13. Jag känner mig snurrig/yr när jag använder öronclipsen. Är det nödvändigt att känna sig så för att få bra effekt av behandlingen?
  Nej. Om du känner dig snurrig/yr, sänk nivån på inställningen av strömstyrkan stegvis tills du inte längre känner några symtom. Du ska inte känna något obehag, du kan vara trygg med att behandlingen ger effekt utan att du känner av den. I de sällsynta fall där obehag upplevs redan på nivå 1 rekommenderas att flytta öronclipsen till övre delen av örat.
 • 14. Jag känner en lätt stickande känsla från öronclipsen. Vad föreslår ni?
  Sänk strömstyrkan stegvis tills stickandet försvinner. Om du är väldigt känslig, kör på nivå 1 och 60 minuter. En del med kronisk smärta tycker även att denna nivå är för stark. Kontakta då kontakt@alpha-stim.se för tips.
 • 15. Jag använder min Alpha-Stim AID på nivå 1 i 60 minuter per gång. Ska jag försöka höja till 2 eller liknande?
  Tillverkaren rekommenderar att man kör på en nivå som är behaglig. De flesta studier har gjorts med enheter på låg strömnivå där man inte känner något. Det har gjort det möjligt att kunna använda placeboenheter i samma studier. Om det känns behagligt vid en högre nivå kan du använda denna inställning, men inte om du känner obehag.
 • 16. Kan jag behandla 10 minuter på morgonen och 10 minuter på eftermiddagen?
  Nej, detta rekommenderas inte. Det är viktigt att avsluta behandlingen vid varje tillfälle. Om du vill köra mer än en behandling per dag är det ok, men kör den fullt ut, oavsett om det är ett 20-minuters (nivå 2,5 eller högre) eller 60-minuters pass (nivå 2 eller lägre).
 • 17. Hur använder man Alpha-Stim enheterna AID respektive M?
  Öronclips finns både till AID och M. Dessa används i 20-60 minuter per pass. Används från dagligen till 2 gånger per vecka för behandling av ångest/oro och sömnproblem. Modell M behandlar även smärta med antingen självhäftande elektroder eller prober efter behov.
 • 18. Vad gör Alpha-Stim M? Varför finns det två olika modeller, M och AID?
  Modell M behandlar fysisk smärta av alla typer genom applicering av patenterad vågform av mikroström som ger elektrisk behandling genom det påverkade området. Det behandlar även ångest/oro, sömnproblem och depression genom patenterad CES-behandling via clips som fästs på respektive öronsnibb. För modell M finns tre frekvensalternativ, inte bara 0,5 Hz som för AID. Det finns också 2st utgående kanaler för behandling av smärta med 2 par av självhäftande elektroder Modell AID behandlar ångest/oro, sömnproblem och depression genom patenterad CES-behandling via clips som fästs på respektive öronsnibb. ​ Enheten använder enbart en frekvens, 0,5 Hz, och är enklare att använda än M vid oro/ångest, depression och sömnproblem.
 • 19. Hur ofta ska jag byta filtkuddar, och hur gör jag?
  Kuddarna på öronclipsen ska normalt bytas efter varje behandling, eftersom konduktionsvätskan som kuddarna fuktats med kan påverka behandlingens effekt och öronclipsens metallyta. Efter behandling tas därför öronkuddarna bort. Rengör därefter öronclipsen, vid behov med en tygbit fuktad med alkoholbaserad desinfektionsvätska (40% eller mer) och låt torka. Sätt sedan på 4 nya öronkuddar så enheten är klar inför nästa behandling. I en klinisk miljö är filtkuddarna engångsartiklar och byts alltid mellan olika patienter. Gör rent clips och prober med alkohol mellan varje patient.
 • 20. Det ser ut som att mina öronclips rostar?
  En missfärgning kan undantagsvis uppstå på öronclipsen. Det är en form av fläck, inte rost utan en ”biprodukt” från den kemisk reaktionen mellan ström, konduktionsvätska och huden. Denna fläck påverkar inte effektiviteten av behandlingen eller säkerheten på något sätt. Ett sätt att undvika detta är att rengöra clipsen och byta filtkuddar mellan varje behandling.
 • 21. Vilka batterier ska jag använda?
  AA (M) eller AAA (AID) litiumbatterier för optimal effekt. Använd inte uppladdningsbara batterier eftersom sådana inte tömmer sig på samma sätt varje gång. Vågformen som Alpha-Stim-teknologin bygger på är väldigt precis, och en instabil energikälla kan påverka vågform och resultat.
 • 22. Varför kan jag inte använda uppladdningsbara batterier?
  Uppladdningsbara batterier tömmer sig inte konstant. Vågformen som Alpha-Stim-teknologin bygger på är väldigt precis, och en instabil energikälla kan påverka vågform och resultat.
 • 23. Kan Alpha-Stim användas under MRI (röntgen)?
  Nej, det rekommenderas inte. Däremot kan det vara positivt att använda den innan, speciellt om du upplever oro/ångest inför undersökningen.
 • 24. Kan jag ta med Alpha-Stim på flyget? Kan apparaten bli skadad i flygplatsens röntgenapparat?
  Det går bra. Apparaten kan inte skadas i röntgenapparat.
 • 25. Vilka är sidoeffekterna av att använda Alpha-Stim?
  Av 8 792 patienter i 144 kontrollerade studier, öppna kliniska tester och inrapporterade patientrapporter har man sett följande sidoeffekter: 0,07% yrsel, 0.07% hudirritation efter elektroder, och 0,10% huvudvärk. ​ Förlängd CES- behandling med högre strömstyrka än nödvändigt kan ge yrsel eller illamående som sitter i allt från flera timmar till dagar. ​ Behandling precis innan man lägger sig kan innebära att man får svårare att somna. Paradoxala reaktioner som ökad ångest eller sömnstörningar har inträffat, men är väldigt ovanligt. ​ Om du inte märkt någon förbättring inom 1 månad, kontakta kontakt@alpha-stim.se eller din läkare om denna har rekommenderat Alpha-Stim för dig.
 • 26. Finns det några kontraindikationer?
  Alpha-Stim AID kan påverka implantat, typ pacemaker eller defibrillator, diskutera med din läkare om du kan använda Alpha-Stim om du har något av dessa implantat. Stimulera inte heller direkt över ögonen eller pressa proberna över luftstrupen på utsidan av halsen. Behandlingens säkerhet i samband med graviditet har inte kunnat säkerställas.
 • 27. Varför har jag inte hört talas om Alpha-Stim förut?
  Tillverkaren av Alpha-Stim är sedan 40 år huvudsakligen verksamt på den amerikanska marknaden där den är receptbelagd. Det är först under de senaste åren som produkten genom distributörer börjat göras tillgänglig i Europa. Alpha-Stim.se började distribuera produkten i Sverige under 2021. Det finns svenska psykoteraputer/psykologer som har flerårig erfarenhet av Alpha-Stim och använder det som en del i behandlingen av sina patienter.
 • 28. Många av de studier som har gjorts har relativt litet patientunderlag. Varför är det så?
  Som många andra produkter som berör hjärnan, är det inte helt enkelt att exakt påvisa mekanismen bakom hur det fungerar. Det finns dock en omfattande studiedokumentation och nya och större studier pågår och planeras i USA och Europa. Se under forskning & studier på hemsidan.
 • 29. Hur beställer jag en Alpha-Stim?
  Gå till vår butik. (klicka här)
 • 30. Vad har ni för policy för returrätt, om jag ångrar mitt köp?
  För hyrd Alpha-Stim enhet är uppsägningstiden en vecka, dvs vi behöver få ett mail med uppsägning senast 7 dagar före nästa inlagda betalning för att stoppa din nästa betalning. Fri frakt vid retur av hyrd enhet. Du ansvarar för att den returnerade varan packas och skyddas i sitt originalemballage i lika gott skick som när du mottog försändelsen. En köpt Alpha-Stim enhet kan returneras inom 30 dagar. Om förpackningen är obruten återbetalas hela köpbeloppet. Om förpackning är bruten och enheten använd, men alla delar finns kvar, kan den ändå returneras inom 30 dagar. Då återbetalas 80% av köpbeloppet. Du får betala för returfrakten och ansvarar för att den returnerade varan packas och skyddas i sitt originalemballage i lika gott skick som när du mottog försändelsen.
 • 31. Vilken garanti får man om man köper Alpha-Stim?
  5 års garanti på själva enheten. Tillbehör såsom öronclips och prober har 1 års garanti. ​ Vid behov av reparation eller reklamation, vänligen kontakta kontakt@alpha-stim.se
 • 32. Jag bor inte i Sverige. Hur kan jag köpa Alpha-Stim?
  Alpha-stim.se rekommenderar att du tar kontakt med tillverkaren direkt för hjälp med att få kontakt med den som säljer i ditt land.
 • 33. Nu har jag behandlat med Alpha-Stim öronclips i 3 veckor och jag märker ingen effekt. Vad föreslår ni?
  Behandling av sömnproblem, depression och kronisk smärta kan ta ett flertal veckor, ända upp till 8 veckor för en del patienter, så det kan vara så att du behöver fortsätta ett tag till. Glöm inte att kroppens vätskebalans är viktig. En uttorkad kropp ger sämre resultat, och kan även ge huvudvärk efter avslutat behandlingspass. Ibland kan det vara så att man behöver byta behandlingsschema kring när på dygnet man använder apparaten, t ex vid sömnproblem.
 • 34. Hur länge tar det innan jag ser effekt av Alpha-Stim vid behandling av ångest/oro?
  Vanligtvis redan efter en behandling, med ytterligare kumulativ förbättring under de initiala 3-8 veckornas behandling.
 • 35. Är Alpha-Stim effektivt för både tillfällig oro/ångest och kronisk ångest?
  Ja, Alpha-Stim är effektivt för båda dessa tillstånd. Effekt för tillfällig oro/ångest upplever man ofta redan inom 15-30 minuter. Kronisk ångest kan kräva daglig behandling i minst 3 veckor, därefter 2-3 gånger i veckan. I vissa fall kan hela processen ta 6 veckor eller längre.
 • 36. Hur länge tar det innan jag märker effekt av Alpha-Stim vid behandling av sömnproblem?
  Det kan variera mycket. Om dina problem med att sova kommer från ångest brukar det gå rätt fort, ofta inom några dagar, annars kan det ta 3-8 veckor med daglig behandling innan man ser resultat.
 • 37. Spelar det roll när på dygnet jag använder Alpha-Stim? Kan jag använda Alpha-Stim när jag lägger mig om det hjälper mig att somna?
  De flesta upplever att en Alpha-Stim behandling med öronclips (CES) är hjälpsam vid eller strax innan man ska somna. Då är det lämpligt att använda Alpha-Stim. För en liten del blir det tvärtom, de känner sig piggare direkt efter en behandling. Om detta är fallet för dig är det bättre att genomföra Alpha-Stim behandling på morgonen eller tidig eftermiddag, som senast 3 timmar innan du går och lägger dig.
 • 38. Jag har inga problem att somna, men vaknar ofta vid kl 03.00 och kan inte somna om. Kommer Alpha-Stim hjälpa mig att sova hela natten?
  Alpha-Stim kan vara effektivt för denna typ av sömnproblem. Om du har detta problem regelbundet föreslår vi att du genomför din behandling morgon eller tidig eftermiddag de första 2 veckorna. Om det inte försvårar för dig att somna in kan du även köra en behandling precis innan du lägger dig. Det kan gå fort att få resultat, men det är inte ovanligt att det tar 3-8 veckor för full effekt. Om du vaknar mitt i natten kan du genomföra en behandling till för att få hjälp att somna om. När problemet är löst kan du sluta med Alpha-Stim eller om du kommer fram till att du periodiskt behöver göra ytterligare behandlingar då och då. För de flesta räcker det med daglig behandling i 3 veckor, och sedan gå ner till 2-3 gånger i veckan för bästa resultat.
bottom of page