Ångestbehandling med Alpha-Stim inom den offentliga primärvården i Storbritannien
top of page

General Practice Alliance (GPA) i Northampton är den första NHS-anslutna behandlaren i Storbritannien som erbjuder Alpha-Stim AID som behandlingsalternativ i hemmet för personer som lider av ångestsymtom. Detta kommer efter flera framgångsrika NHS-studier som visar att användning av Alpha-Stim AID minskar ångestsymtom och förbättrar hälsan.













PRESSMEDDELANDE 20 June, 2023



Stor genombrott för patientens val: Ny ångestbehandling tillgänglig för första gången inom primärvården i NHS General Practice Alliance (GPA) i Northampton är den första NHS-anslutna behandlaren i Storbritannien som erbjuder ett banbrytande nytt behandlingsalternativ för personer som lider av ångestsymtom.

GPA, i samarbete med Spring Social Prescribers, erbjuder nu Alpha-Stim AID, en säker, kliniskt bevisad och CE-märkt medicin-teknisk produkt som patienter kan använda hemma i upp till 8 veckor.


Alpha-Stim AID är en handhållen enhet i storleken av en mobiltelefon som använder cranial elektroterapi-stimulering (CES). Den lugnar och avslappnar kroppen genom små elektriska strömmar som appliceras via clips på båda örsnibbarna, i upp till en timme om dagen. Behandlingen är icke-invasiv, fri från mediciner och kan användas i kombination med andra behandlingar. Ångestsjukdomar som generaliserat ångestsyndrom (GAD), fobier och paniksyndrom är vanliga, och upp till 33,7% av befolkningen upplever en ångestsjukdom under sin livstid.


Alpha-Stim AID har rapporterats ge psykologiskt stöd till patienter som kan använda hjälpmedlet när som helst. De flesta deltagare som har använt enheten uppger att de inte hade några biverkningar och att den lätt kan integreras i vardagen, ofta används den under vardagliga sysslor, vilket minskar störningar i det dagliga livet. Långsiktiga fördelar har rapporterats med förbättringar av sömnen som varar ytterligare 12 veckor efter att CES-behandlingen avslutats.


Dr. David Smart, som leder teamet på GPA, säger:

"Under min trettioåriga karriär som lokal läkare har jag sett hur allvarliga effekterna av ångestsymtom kan vara på människors liv och hur vanliga ångestsjukdomar är. Antidepressiva och behandlingar med samtalsterapi är inte alltid acceptabla eller effektiva för alla, Alpha-Stim AID erbjuder ett ytterligare terapeutiskt alternativ. Patienterna har nu ytterligare valmöjligheter att använda något som är tillgängligt, effektivt och enkelt att använda hemma."


Användningen av Alpha-Stim AID lanserades torsdagen den 1 juni. Berättigade patienter är de med långvariga tillstånd som påverkar deras välbefinnande och som får stöd via Spring Social Prescribing-tjänsten i Northampton. Remisser till Spring kan göras via läkare eller som en egen remiss via Spring-webbplatsen. Under den 8 veckor långa behandlingskursen kommer patienterna att ha regelbunden kontakt med sin Social Prescriber, vanligtvis var 1-2 vecka. Data kommer att samlas in från patienternas välbefinnandebetyg, fallstudier och Social Prescribers för att säkerställa att den erbjudna tjänsten kontinuerligt förbättras.


Initialt kommer det att finnas 20 enheter tillgängliga, med målet att utöka tjänsten när lokal data har samlats in som visar fördelarna för patienter och vårdgivare. Flera framgångsrika NHS-studier har redan genomförts, inklusive en studie utförd av Northamptonshire Healthcare Foundation Trust (NHFT) som publicerades i Open Journal of Depression. Den drog slutsatsen att "implementering och användning av Alpha-Stim AID minskade symtom på ångest och förbättrade hälsostatusen och var genomförbart och acceptabelt för personal och patienter". Dessa resultat "stödjer tillgängligheten av Alpha-Stim AID som ett behandlingsalternativ för personer med symtom på ångest".


En i år publicerad studie fokuserade på erfarenheten och påverkan av att använda Alpha-Stim AID via djupgående intervjuer och fann att de flesta deltagarna sa att Alpha-Stim AID hade en positiv inverkan på deras liv och att de skulle rekommendera det till andra. GPA och Spring fann att tidigare resultat återspeglades i en studie som de deltog i och som publicerades i Mental Health Review Journal. Totalt 33 vuxna patienter (genomsnittlig ålder 42 år) genomförde sex veckors användning av Alpha-Stim AID. Resultaten visade att användningen av Alpha-Stim AID gav betydande förbättringar av livskvaliteten. Sinead Galvin, Spring-administratör, säger: "Jag är verkligen stolt över att vara en del av ett projekt som erbjuder människor nya valmöjligheter och innovativa sätt att ta hand om sin psykiska hälsa. De positiva resultaten och återkopplingen från de personer som använde Alpha-Stim AID under forskningsprojektet överträffade mina förväntningar. Jag hade ingen aning om att en utrustning i storleken av en telefon kunde ha så stor inverkan på människors liv." GPA har lämnat in ett partnerskapsförslag till NHS för att utvidga tjänsten ytterligare. Användningen av Alpha-Stim AID i Northamptonshire förväntas vara en katalysator för omfattande användning i resten av Storbritannien.


För mer information om General Practice Alliances sociala recepttjänster och Alpha-Stim AID, besök gärna: https://northantsgpalliance.com/services/social-prescribing-link-worker-service/



bottom of page